Skip to content

Overlevers

March 24, 2022

donderdag 24 maart 2022

lezen Klaagliederen 4,3-10

De wandaden van mijn volk zijn groter dan de zonden van Sodom (Klaagliederen 4,6)

Honger is een wrede en trage marteling. Honger greep Jeruzalem al bij de keel tijdens het beleg van anderhalf jaar (2Kon.25,3). Na inname en verwoesting ging het leger weg, maar de honger bleef (3-8).

De dichter ziet twee dingen. Het lijden van Jeruzalem is heftig en langdurig (11.16). En: dat geeft de indruk dat Jeruzalem zich erger heeft misdragen dan Sodom (6). De mensen van Sodom zijn in één klap vernield. Er kwam geen mens aan te pas.

Jeruzalem sterft tergend langzaam. Iedereen ziet zwart van de honger. Er vallen gaten in hun huid. Voedselgebrek sloopt de waardigheid en de schoonheid van de mensen. Overleven komt neer op langzamer, eerlozer sterven. Dan kwam Sodom er nog ‘genadig’ af!

Maar in 3,22 hoorden we dat tijd hoop betekent, en uitstel de mogelijkheid van genade. Voor Sodom was er geen weg terug. Als je rondkijkt in het Jeruzalem van toen, denk je: God laat gruwelijk lang op zich wachten (17). Wanneer komt de dag dat de kracht aan het licht komst die sterker is dan alles wat Israël, ons en de wereld breekt? Hoe lang duurt het nog voordat door al onze honger en pijn Gods liefde en trouw zo radicaliseren dat Hij heel onze werkelijkheid overneemt?

Vraag: wat voor reactie roept armoe en honger in de wereld bij jou op?

Gebed: laat tot U doordringen wat ons ziek maakt en doodt, en neem het voor ons op!

Lied: Gereformeerd Kerkboek Gezang 210 : 2, 3, 4

[Kracht voor elke dag. Bijbels dagboek 2022, Amersfoort: Vuurbaak, 2021]

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a comment